DIY Home Improvement

DIY: Repair T5 Light

Lampu bilik air tak boleh menyala. Hari2 mandi dalam gelap. Tak puas maaa
 
Mula2 tukar bulb. Kejap je… rosak balik..
 
 
Tukar pulak starter. Pastu ketuk2. Baru nyala. Lama2 terus tak nyala
 
 
Pegi kedai hardware. Ingat nak beli satu lampu.
 
 
Harga dalam RM15.
 
 
Balik rumah.
 
 
Bukak housing semua.
 
 
Rupa2 nya bracket dia je yg rosak. Dah reput and connection dia dah rosak.
 
Pastu, pegi balik kedai hardware. Rupa2nya ada jual bracket dia.
 
harga dalam RM4 satu set.
 
 
Jimat dah dekat situ dalam RM11
 
 
tapi ingat kerja DIY ni renyah sikit. Kalau malas panggil je contractor repairkan jimat tenaga tapi kena keluar lebih duit.
 
 
 
Sesiapa yg nak try DIY dekat rumah.. boleh.. tapi kena ingat pasti kena ada cara. hahaha
 
 
 WP_20160820_12_57_54_Pro

 
Barang yg diperlukan:
  1. Test pen
  2. Philips srewdriver
  3. Headlamp/torchlight
  4. Tangga
  5. Skill (hahahha)

Bracket yg lama. Sudah kuning dan reput.

Bila nak bukak bulb tak boleh sbb dah melekat


Tukar bracket baru. Wiring kena ikut dalam digram dan make sure ade contact dekat bracket ni.

WP_20160820_14_12_20_Pro

Pasang balik dekat soffit (ceiling). Kasi test dulu saru kali sebelum pasang betul2

WP_20160820_14_12_10_Pro

Nyala pon. Sudah nyala. Kasi kemas

WP_20160820_14_16_07_Pro

Dah kemas sebab 5S tu penting bila buat keje.

Sekarang boleh mandi dengan seronok. hahhaha

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *